Matična mliječ

Što je matična mliječ

Matična mliječ je bijela, kremasta i jako kisela supstanca specifičnog okusa. Proizvode je iz svojih žlijezda pčele radilice koje su stare od 5 do 15 dana. Osobito se obilno stvara u vrijeme velikog dotoka peluda u pčelinju zajednicu. Značaj matične mliječi u životu pčela je ogroman i čudesan. Zahvaljujući toj hrani koju mlade pčele neprestano iz usta u usta daju matici dok leže jaja, ona u jedan dan snese više od 2000 jaja koja su dvostruko teža od njene vlastite težine. Ovako impresivna biološka produkcija i stimulirajući utjecaj mliječi potakli su široka znanstvena istraživanja kojima je dokazano izvanredno blagotvorno djelovanje ovog prirodnog biostimulatora i na čovjekov organizam.

Sastav matične mliječi

Do sada u prirodi nije pronađena ni jedna materija koja sadrži tako veliki broj različitih vitamina i u tolikoj količini kao što ih ima matična mliječ. Ona je multivitaminski proizvod pčela vrlo kompliciranog kemijskog sastava. Po svom djelovanju mliječ je slična hormonima koji imaju odlučujući utjecaj na mehanizam najkompliciranijih životnih procesa. Mliječ sadrži, također, 8 esencijalnih aminokiselina, bjelančevine, masti, ugljikohidrate.

Upotreba

Matična mliječ izuzetno je osjetljiva supstanca. Ako je u svježem stanju, treba je čuvati u frižideru. Preporuča se doza od 1g za odrasle, 0,5g za djecu stariju od 5 godina, a za novorođenčad doza se računa prema tjelesnoj težini (0.01g po kilogramu težine) dnevno. U našoj obitelji, matična mliječ se koristi tako da se sviježa umiješa s nekim tekućim medom te se potom uzima jednom dnevno, ujutro po jedna mala žličica.

Propolis

Pogledaj

Med

Pogledaj

Matična mliječ

Pogledaj

Pelud

Pogledaj

Pčelinji otrov

Pogledaj

Pčelinji vosak

Pogledaj