Med

Definicija

Med je prirodno sladak, tekući, viskozni ili kristalizirani proizvod koji proizvode medonosne pčele (Apis mellifera) iz nektara cvijetova medonosnih biljaka ili iz ekstrakta insekata roda Hemiptera koji sišu žive dijelove biljaka koje pčele sakupljaju, dodaju mu vlastite specifične materijale, transformiraju i odlažu u stanice saća da sazri.

Osnovna podjela meda

NEKTARSKI MED - to je med koji proizvode medonosne pčele od nektara cvijetova medonosnih biljaka. Najpoznatiji su: kadulja, bagrem, lipa, kesten, vrijesak, ružmarin i dr.

Nektarski med nože biti:
Sortni ili monoflorni - med u kojem broj čestica peludi određene biljne vrste mora biti prisutan u najmanjem postotku utvrđenom pravilnikom pojedine zemlje i mora imati svojstveni okus i miris pojedine medonosne biljke.
Cvijetni ili poliflorni - med od više biljnih vrsta

MEDLJIKOVAC (MEDUN) - to je med kojeg medonosne pčele proizvode od medne rose crnogoričnih ili bijelogoričnih biljaka ili iz ekstrakta insekata roda Hemiptera koji sišu žive dijelove biljaka.

MIJEŠANI MED - to je med kojeg su pčele proizvele miješanjem cvijetnog ili nektarnog meda i medljikovca.

Česta pitanja vezana uz med

Koji je med najbolji?

Najbolji je onaj med za kojega možete biti sigurni da se s njim u toku proizvodnje i kasnije nakon vrcanja ispravno postupalo. Najčešći uzroci gubitka kvalitete meda su grijanje meda prilikom punjenja, nepoštivanje karence prilikom liječenja pčela i loše skladištenje u neprimjerenim posudama i prostorijama. Što se vrsta meda tiče, svaki od njih ima neka svoja specifična svojstva te ne postoji jedan med za sve.

Koja je razlika između domaćeg meda kupljenog direktno od pčelara i onog u velikim trgovinama?

Osnovna razlika je u tome da kod primarnog proizvođača možete biti sigurniji u kvalitetu. Na vaš zahtjev svaki pošteni pčelar pokazati će vam gdje je i kako taj svoj med proizveo, objasniti vam sve sitne detalje o pojedinoj godini i uvjetima koji su vladali prilikom proizvodnje. Na vaš zahtjev može vam i dati uvid u izvršene mikrobiološke anlize pojedinog meda koji vas zanima. Možete biti sigurni u geografsko podrijetlo i dobiti detaljne upute za korištenje. U najvećem broju slučajeva cijena ovakvog meda ista je ili niža od cijene meda u običnim trgovinama jer nije prošao kroz više ruku.

Nasuprot tome med kojeg se kupuje po običnim trgovinama samo je jedan od tisuća ostalih proizvoda na policama iza kojeg postoje stotine nepoznanica.

Zašto med kristalizira i da li je takav med ispravan za upotrebu?

Kristalizacija je prirodno svojstvo meda i kristalizirani med je u potpunosti ispravan za jelo. Određene vrste medova kristaliziraju se brže od ostalih. Medovi koji sadrže više prirodne glukoze u principu kristaliziraju brže od onih koji sadrže više fruktoze. Kad proces kristalizacije jednom započne on se sve brže i brže odvija. Kristalizirani med možemo vratiti u tekuće stanje tako da ga zagrijavamo na temperaturu do 40 stupnjeva Celziusa kroz određeni period od par sati. Pritom treba biti pažljiv da se ta temperatura ne prijeđe jer tada dolazi do gubitka kvalitete.

Postoji li razlika između tek vrcanog meda i meda koji je odstajao neko vrijeme?

Med je poput vina ili maslinovog ulja „živa“ namirnica. Svježe vrcani med trebao bi odstajati bar 3 do 4 mjeseca prije nego se enzimi u njemu stabiliziraju i dobije puninu okusa i izgleda. Ako je dobro uskladišten med može zadržati svoju kvalitetu i nekoliko godina. To znači da mora biti zaštićen od vlage i visoke temperature.

Kako je najbolje uzimati med?

Med se može uzimati direktno žlicom, otopljen u raznim napitcima ili namazan na kruh ili palačinke. Sastoji se od jednostavnih šećera te ne opterećuje probavu i osigurava energiju odmah nakon uzimanja. Postoje osobe koje se boje uzimanja meda direktno žlicom jer ih od toga često zaboli trbuh. Takvim osobama savjetujemo da med uzimaju otopljen u čaši mlake vode ili neke druge tekućine.

Smiju li djeca mlađa od godine dana jesti med?

Iako nema dokaza da je med u toj dobi potencijalno štetan za djecu, savjetujemo da se svatko prije takve odluke savjetuje sa svojim liječnikom.

Kako raspoznati pravi med od lažnoga?

Postoje razni trikovi za raspoznavanje lažnog meda, ali ni za jedan od njih nije moguće tvrditi da je sto posto pouzdan. Najbolji pokazatelj je opći dojam uravnoteženosti boje, arome i okusa meda. Med ne smije agresivno mirisati na neku biljku kao da je parfem. Najsigurniji način da se izbjegnu ovakvi problemi je nabavka meda kod pčelara od povjerenja.

Propolis

Pogledaj

Med

Pogledaj

Matična mliječ

Pogledaj

Pelud

Pogledaj

Pčelinji otrov

Pogledaj

Pčelinji vosak

Pogledaj