Medovi otoka Cresa

Kadulja

Kaduljin med daleko je najpoznatiji med s otoka Cresa. Uz cresku janjetinu i maslinovo ulje jedan je od najprepoznatljivijih brandova otoka. Smatra se kraljicom meda. Njegova aroma i miris te boja kod svakog tko ga proba otvara ulaz u jedan posve nov i egzotičan svijet okusa.

Kadulja je zbog svog specifičnog oblika cvijeta jako problematična za pčele. Vrlo je duboka, a na dnu čašice s nektarom tanka tako da se pčele moraju jako potruditi da dođu do slatkog nektara. Jako se fizički iscrpe na kadulji, stoga pčelinje zajednice nakon paše vidno oslabe. Jedan od razloga izuzetne kvalitete creske kadulje je poseban odnos te biljke i poludivljih ovaca koje slobodno lutaju duž cijelog otoka. One održavaju kadulju čistom pasući sve ostale biljke koje bi je svojim rastom mogle ugušiti, a svojim je izmetom gnoje. Kadulju vrlo rijetko jedu jer je zbog visokog udjela eteričnog ulja jako gorka i ovcama odbojna.

Kaduljin med nema miris po biljci kadulje koja se također koristi sušena u kulinarstvu kao začin. Naime, karakterističan jak miris biljke dolazi od eteričnog ulja koje se nalazi u listu biljke, a med se proizvodi od nektara. Boja varira od svijetlo smeđe do malo tamnije sa zelenkastim odsjajem kod preljevanja u tegli. Miris je plemenit i diskretan dok je aroma izražajna. Vrlo je blagotvoran kod lječenja problema s dišnim putevima, a u prošlosti je bio cijenjen više kao lijek nego kao običan med. Potiče iskašljavanje i umiruje upalu grla i bol u prsima.

Na Cresu raste na nekoliko područja:Tramontana - Sis, Merag, Stivan i područje od Osora do Ustrina. Ima je i na još nekim mjestima, ali je do njih nemoguće doći vozilom i predaleko su za pčele. Medovi sa svakog od tih područja mogu se blago razlikovati, ovisno o ostalom bilju koje cvate paralelno s kaduljom, a karakteristično je za svako to područje.

Za sušnih godina udio nektara kadulje u medu uvijek je veći nego kad su godine kišne. Tada, naime, procvatu na tisuće drugih endemskih cvjetova koje pčele vrlo rado posjećuju usporedno s kaduljom. Tad med poprimi neke drukčije arome koje, uz dominantnu kaduljinu, pričaju nove priče o tom vrhunskom medu.

Uvod

Pogledaj

Medun otoka Cresa

Pogledaj

Kadulja

Pogledaj

Miješani med

Pogledaj